top of page

Acerca de

Billet-euro-630x405-C-Thinkstock.jpg

ÎMBUNĂTĂȚIREA COMPETITIVITĂȚII ȘI A INOVĂRII ÎN MICROÎNTREPRINDERI ȘI IMM-URI

Valoarea minimă și maximă a ajutorului de stat​: 200.000  euro – 1.500.000 euro

Perioada de depunere : 02.04.2024 ora 12:00. - 02.05.2024 ora 12:00.

Intensitatea finantarii: 

  • Microîntreprindere si întreprinderi mici: 75% 

  • Întreprinderi mijlocii: 70%

Sprijinul nerambursabil se acordă sub formă de ajutor de minimis și ajutor de stat regional.

Partea de ajutor de minimis este de maximum 20% din valoarea eligibilă a proiectului, dar nu mai mult de 200.000 EUR. Intensitatea ajutorului de minimis este de 100%, adică antreprenorul nu mai trebuie să aducă aport propriu la cheltuielile eligibile aferente acestui tip de sprijin.

 

Solicitanti eligibili

 

1. Solicitantul este societate constituită în baza Legii societăţilor nr. 31/1990 sau societate cooperativă constituită în baza Legii nr. 1/2005 și care se încadrează în categoria microîntreprinderilor din mediul urban sau a întreprinderilor mici și mijlocii din mediul urban sau rural.

2. În sensul acestui apel, ”întreprinderea din mediul urban/rural” se referă la întreprinderea care propune o investiție (într-unul din domeniile eligibile în acest apel) în mediul urban/rural, indiferent de localizarea sediului social al acesteia.

3. Încadrarea ca IMM:

  • microîntreprinderile - au mai puțin de 10 salariați şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deține active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei;

  • întreprinderile mici - au mai puțin de 50 de salariați şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei;

  • întreprinderile mijlocii - au mai puțin de 250 de salariați şi realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau deţin active totale care nu depășesc echivalentul în lei a 43 milioane euro.

4. Numărul minim de angajați:

  • Solicitantul a înregistrat un număr mediu de salariați de cel puțin 1, în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare

sau

  • Solicitantul are cel puțin un salariat cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată, la data depunerii cererii de finanțare.

5. Locul de implementare a proiectului este situat în Regiunea Sud-Vest Oltenia:

  • în mediul urban și rural pentru solicitanților de tip întreprindere mică sau mijlocie

  • în mediul urban (inclusiv sate aparținătoare de orașe) în cazul solicitanților de tip microîntreprindere.

La depunerea cererii de finanțare, solicitantul trebuie să aibă deja locul de implementare a proiectului înregistrat ca sediu principal sau secundar (punct de lucru), în regiunea Sud Vest Oltenia, conform certificatului constatator ONRC.

6. Solicitantul a desfășurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puțin unui an fiscal integral anterior depunerii cererii de finanțare;

7. Solicitantul a înregistrat profit din exploatare în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare (Profit exploatare>0);

8. O întreprindere care depune cererea de finanţare în cursul anului 2024 trebuie să fi fost înfiinţată cel mai târziu în luna ianuarie 2023 și să fi înregistrat profit din exploatare la 31 decembrie 2023.

Cheltuieli eligibile:

  • Amenajarea terenului - se includ cheltuielile efectuate la începutul lucrărilor pentru pregătirea amplasamentului și care constau în demolări, demontări, dezafectări, defrișări, evacuări materiale rezultate, devieri rețele de utilități din amplasament, sistematizări pe verticală, drenaje, epuismente - exclusiv cele aferente realizării lucrărilor pentru investiția de bază, devieri de cursuri de apă.

  • Cheltuieli pentru asigurarea utilităților necesare obiectivului de investiții: alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, telecomunicații etc

  • Proiectare și inginerie - se includ cheltuielile pentru elaborarea documentațiilor necesare obținerii acordurilor, avizelor și autorizațiilor aferente obiectivului de investiție.

  • Consultanță.

  • Construcții și instalații: clădiri, construcții speciale, instalații aferente construcțiilor, precum instalații electrice, sanitare, instalații interioare de alimentare cu gaze naturale, instalații de încălzire, ventilare, climatizare, P.S.I., telecomunicații și alte tipuri de instalații impuse de destinația obiectivului.

  • Dotări (utilaje, echipamente tehnologice și funcționale cu si fara montaj, dotări)

  • Cheltuieli cu achiziționarea de instalații/ echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, precum și sisteme care utilizează surse regenerabile/ alternative de energie pentru eficientizarea activităților pentru care a solicitat finanțare (de exemplu: recuperatoare de căldură, pompe de căldură, mini-eoliene, compresoare aer, panouri și/sau sisteme fotovoltaice, panouri solare etc.)

  • Cheltuieli cu achiziționarea de instalații/echipamente specifice pentru activități în domeniul economiei circulare (de ex: reciclarea materialelor deja disponibile în piață sub formă de deșeuri și extinderea activității de reciclare).

  • Este obligatorie includerea în cadrul proiectului a unor măsuri de creștere a eficienței energetice/ energie verde în cuantum de minimum 5% din valoarea eligibilă a proiectului, precum și opțional a unor măsuri privind economia circulară, cu condiția ca cele două categorii de măsuri cumulate să nu depășească 15% din valoarea eligibilă a proiectului.

  • Achiziționarea de brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi și active similar;

  • Cheltuieli cu realizarea instrumentelor de comercializare on-line a produselor/serviciilor proprii ale solicitantului.

  • Cheltuieli diverse și neprevăzute.

  • Cheltuieli cu activități de internaționalizare (participarea, la nivel internațional, în afara României, la târguri, misiuni comerciale, expoziții, în calitate de expozant etc.)

  • Cheltuieli cu activități de dezvoltare a competențelor personalului în ceea ce privește adoptarea tehnologiilor avansate în domeniile de specializare inteligentă regională și utilizarea echipamentelor achiziționate.

Let’s Work Together

Contactati-ne daca doriti sa lucram impreuna.

Multumim pentru increderea acordata!
bottom of page